На море във Варна – защо чужденците избират предимно морската ни столица?

85 0

Варна е най-важното морско пристанище в България, разположено на северния бряг на страната близо до границата с Румъния. Варна е голям индустриален и финансов център, както и древен град (VI век пр.н.е.) с много забележителности.

Историческите извори свидетелстват, че първото селище на мястото на днешна Варна е основано от колонисти от Гърция през 6 век пр.н.е. По това време е имало активна колонизация от гърците на островите в Егейско море, крайбрежието на Мала Азия и Черно море. Градът, основан от имигранти от Милет, е наречен Одесос. В съседство, на брега на Черно море, около същия период се появяват и други гръцки колонии – Месембрия, Аполония, Дионисополис, но Одесос, поради благоприятното си местоположение и търговски връзки с метрополията, става най-голямото пристанище на Черно море. Отначало търговията е била предимно с градовете на Мала Азия, след това, както показват находките, направени от археолозите, Атина започва да играе водеща роля в търговския оборот на Одесос.

Паднал под властта на Александър Велики по време на неговите завоевания, градът успява да възстанови независимостта си в епохата на диадохите и дори започва да процъфтява още повече; Важно доказателство за богатството и значението на Одесос са намерените монети, сечени от неговите власти – малко полици могат да си позволят подобна стъпка. Краят на независимото съществуване на търговското пристанище е поставен от римското завоевание, през 29 г. пр. н. е. Рим довежда своите легиони на Балканите; територията на днешна България влиза в състава на римската провинция Мизия. Римските архитекти и инженери построяват голям брой сгради и съоръжения, които определят облика на древния Одесос в продължение на векове – това са бани, театър и големи храмове. Някои сгради са издържали до нашето време, въпреки че в по-голямата си част от римското наследство са останали само руини.

След разпадането на Римската империя градът, както и по-голямата част от Балканите, попада под властта на Византия. Богатите български земи стават арена на борбата между византийците и славянските племена; през 626 г. сл. н. е. последните опустошават Одеса, оставяйки след себе си пепел.

Възстановеният след поражението град получава славянското име Варна и с това влиза в по-нататъшната история. Гражданите на новата Варна трябваше да чакат дълго време за предишния стандарт на живот, едва в края на 13 век успяха да установят взаимноизгодни връзки с Генуа и Венеция, поток от зърно се изля през пристанището в градовете на Италия. Тази търговия е прекратена със завладяването на Балканите от турците, чиято решителна битка се състои при стените на Варна. През 1444 г. съюзените сили на унгарци и поляци са победени от султан Мурад II, полският крал загива в битка, турците завладяват цяла България. Варна и други български градове трябваше да чакат освобождението си от османско иго повече от четири века, едва след Руско-турската война от 1877-78 г. българите извоюваха независимост.

Как да стигна до Варна


От много големи европейски градове през лятото извършват чартърни полети на различни авиокомпании до летище Варна. По правило можете да закупите такива билети само като част от туристически пакет (заедно с настаняване, трансфер и застраховка). Има обаче изключения и туристическите агенции продават само билети. Във формата по-долу можете да намерите редовни полети до Варна от вашия град.

Варна – транспорт

От градската автогара можете да стигнете до различни градове в България, например полетите до София тръгват на всеки час, пътуванията до Бургас са почти толкова чести. Популярни са и маршрутите до Пловдив, Сливен и курортните градове по Черноморието. Автобусен билет от Варна до София струва 33 лв., до черноморските курорти можете да стигнете на половината цена. Точният график можете да намерите тук.

Сърцето на Варна е квартал Централен, непосредствено до морето. На територията му има много забележителности, включително Приморския парк и историческото ядро ​​на града. Пешеходните улици, облицовани със стари къщи с традиционна архитектура, много ресторанти и малки магазини създават уникална атмосфера. Това е чудесно място за разходка, почивка и спокойно прекарване на времето, но хотелите в центъра на Варна са много по-скъпи от останалите райони. Ако изберете хотели малко по-далеч от центъра на града, при същите условия настаняването ще бъде по-евтино.

Така например хотелите, апартаментите и частните апартаменти в кварталите Галата и Аспарухово струват с 30 на сто по-малко от местата за живеене от подобен район в район Централен. Има много по-малко туристи, плажовете, напротив, са по-удобни и по-големи, а инфраструктурата е доста развита – има кафенета, хранителни магазини и други места, необходими на туристите, дори и да са толкова много, колкото в център на Варна, но са.

Северните райони, като Чайка и Бриз, също са доста удобни и евтини за живеене. От една страна, те са далеч от шума и суетата, орди от туристи и задръствания, от друга страна, ако желаете, можете да стигнете до центъра достатъчно бързо. Така че, когато избирате място за настаняване, трябва да вземете предвид транспортната връзка, колко е интензивна и колко време ще ви отнеме да стигнете до плажовете или забележителностите на Варна.

Също така си струва да запомните, че в непосредствена близост има няколко известни курортни градове – Албена, Златни пясъци, Св. Константин и Елена – не е необходимо да избирате хотел или апартамент в самата Варна, можете да живеете извън града, в природата.

На море във Варна

Във Варна има страхотни плажове! На Ваше разположение са и многобройни хотели, които могат да заводолят Вашите изисквания.

Можете да се настаните и на квартира, тъй като стотици собственици на имоти ги отдават, при това на изключителна цена!

Свързани статии

счетоводни услуги Варна | contolexvarna.bg

Счетоводни услуги гр.Варна

Posted by - 13.10.2023 0
Счетоводство. Обработка и систематизация на първична документация във всички области на счетоводството. Съставяне на консолидирани счетоводни регистри, изготвяне на счетоводни…

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *