Форма за печене | be4home.com

Керамични съдове за готвене

83 0

Плюсове за печене Керамичният съд за печене, който можете да закупите като подарък, се отличава с редица функции, които са важни за фурната. Повечето рецепти са предназначени за 1-1,5 часа готвене при температура 180-220 градуса по Целзий. Така че тези параметри са от първостепенно значение.

1. Топлоустойчивост. Свойството на материала придобива в процеса на високотемпературно изпичане. Извършва се при 1100-1400 градуса, позволява да се получи плътна, ниско пореста и финозърнеста маса с ниско ниво на водопоглъщане (не по-високо от 3%).

2. Висок топлинен капацитет. Керамичната форма за кекс се нагрява много време, но и не изстива бързо. Готовото ястие продължава да отслабва след изключване на подаването на топлина. Също така често се сервира на масата още врящо.

3. Можете да готвите почти без масло. Гладката повърхност на керамиката, покрита с матова глазура, не е склонна към залепване. За готвене не изисква обилна обработка с растителна мазнина. Печенето не залепва по стените, когато е напълно сготвено, лесно се отделя от формата.

4. Запазва витамините и минералите. В процеса на печене в глинен съд няма разлагане на полезни вещества, както при пържене. Коричката, която се образува във фурната е по-малко калорична.

Сравнение с термоустойчиво стъкло. Коя форма е по-добра стъклена или керамична?

Често задаван въпрос от купувачите. Материалите имат подобно ниво на топлоустойчивост, печете тестото с високо качество. Разлика обаче има. Керамичният съд за печене не само задържа добре, но и разпределя топлината равномерно. Отлично свойство, когато искате да изпечете красива торта със златисти ръбове и пълнеж. Крем, горски плодове или плодове – няма значение.

В керамика мъфинът се изпича добре, но не изсъхва. Стъклен съд за печене е подходящ за печене без добавки. Например за мъфини, бухти, гювечи.

Видове. Тенджери, кокотници, фондю, гювечета – вариации на керамични съдове за печене. Малки и големи, с и без дръжки, традиционна кръгла форма или под формата на животни. Производителите не ограничават въображението на дизайнерите, но основното остава непроменено.

Всеки съд е изработен от естествена керамика или нейния изискан „брат“ – порцелан. Нека ги сравним.

Керамичните съдове за печене са по-порести и тежки. Изработен от минерална маса на базата на фелдшпат, кварц, каолин и шамот. Продуктите са обемни, здрави, поддържат добре формата си и са термично устойчиви. За да се намали водопоглъщането на повърхността, те се покриват със слой прозрачна или цветна глазура. Равномерно запълва порите, правейки контейнерите гладки.

Порцелановите форми са много по-тънки и леки. Изработена от бяла глина, съдържа 25-50%% от продукта. Придава на контейнерите благороден бял цвят. Рядко е напълно покрит с шарка, но орнаментът е приемлив. При удар с метална лъжица по ръба на съда се чува мелодичен звън. Въпреки своята лекота, порцелановите форми са издръжливи, топлоустойчиви и подходящи за автоматично пране.

Дизайн. Печенето в керамична форма на първо място означава пълна свобода. Материалът безпроблемно се справя с всяко кулинарно изживяване. От него се получава великолепна шарлота, чийто аромат на ябълка и канела се чува от прага. Свинско, телешко, пилешко или пуешко изпечено в керамична купа се топи в устата. Месото става меко, но запазва сочността си. Соте от гъби, зеленчукова яхния и дори елда със сос, познати от детството в керамиката, се получават по нов начин. По-ярък и по-мек!

Кръглите керамични форми за печене се използват за пайове, гювечи с извара, ястия със сладки или богати пълнежи.

Правоъгълните съдове са подходящи за разфасовки месо, топли гарнитури и основни ястия като жулиени, печени картофи и гъби.

Овалните форми са предназначени за цели лакомства. Например за риба по кралски начин, прасе в сини сливи, заек в заквасена сметана, пиле в зеленчуци.

Имате ли нужда от капак

Асортиментът на повечето прибори се състои от керамични съдове без капак. Това не е случайно. Топлообменът, който се получава във фурната, позволява ястието да се изпече равномерно и бързо. Без капак върху него се образува румена, хрупкава коричка. С нея всичко изглежда по-апетитно. Има обаче категория ястия, които изискват капак. Това са керамични форми. Просто казано, тенджери и малки тенджери. Създадени са за ястия в собствен сок, сос или бульон. Капакът предотвратява извирането на течността и предпазва съставките от изсъхване. Как да изберем Не забравяйте да се уверите, че покупката е направена от топлоустойчива керамика и ще издържи на продължително нагряване във фурната. Най-добрите керамични съдове за печене имат редица други характеристики:

– покрита със защитна глазура отвътре и отвън;

– няма пукнатини, чипове, драскотини по повърхността;

– стени и дъно с еднаква дебелина, без вдлъбнатини и неравности;

– цветен декор на базата на безопасни хранителни бои.

За тарталети изберете контейнер с гофрирано тяло.

Свързани статии

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *