Тигани с керамично покритие | tirbushona.bg

Тиган с незалепващо покритие?

94 0

Най-просто казано тиганите с незалепващо покритие са направени от два компонента: метален корпус и незалепващо покритие. Така че в тази статия ще разгледаме от какво е направено тялото, неговата дебелина и вида незалепващо покритие, което покрива тигана, с цел да ви покажем как да избягвате да им правите неща, които съкращават живота им.

Съдовете с незалепващо покритие не понасят бързо нагряване, когато са празни (например, когато използвате функцията „Booster“ на индукционна готварска печка). Трябва бавно да загрявате съдовете. Също така не се препоръчва да нагрявате празни съдове до високи температури. Първо сложете в него това, от което се нуждаете за готвене. Това се отнася за всички видове незалепващи покрития!

КЕРАМИЧНО ПОКРИТИЕ

Преди да използвате нов продукт за първи път, измийте го със сапун и вода, подсушете го и избършете вътрешността с хартиена кърпа или кърпа, напоена с растително масло. Това е като „овлажнител“ за лицето ви. За да може керамичното покритие да покаже най-добрата си страна, както и да запази незалепващите си свойства за дълго време, спазвайте следните правила: Никога не прегрявайте празен съд – температурата на контакт при поставяне на храна в продукта може да бъде твърде висока, което ще доведе до залепване на храната по повърхността и изгаряне. Нямате нужда от керамика, инкрустирана с храна! Не забравяйте, че керамиката се нагрява два пъти по-бързо отколкото тефлон, така че свикнете да използвате продукта при средни температури от самото начало.

След готвене на висока температура (например за скара), никога не оставяйте съдове с остатъци от храна на котлона. Винаги деглазирайте тигана веднага след готвене (в идеалния случай трябва винаги да наливате малко гореща вода в тигана веднага след готвене, да добавите няколко капки препарат и да оставите да изстине, след което да почистите).

Загорели остатъци от храна

Ако вашият керамичен тиган с незалепващо покритие се е превърнал в много лепкав тиган, по който всичко залепва, това означава, че при последното готвене върху него остатъците от храна са се впили в повърхността. Керамичният тиган може да достигне много високи температури. Всяка мазнина (масло, месо, риба и др.) се топи при температура 200°C, след което се втвърдява и при достигане на температура 250°C полепва по повърхността на тигана (керамичен или неръждаем). Тиганът с керамично покритие се нагрява много лесно до 250°C, за разлика от тефлоновите тигани, при които покритието се уврежда, когато температурата достигне 235°C. Ако това се случи, накиснете тигана в гореща вода за няколко часа, за да омекнат карбонизираните мазнини, след което почистете с пластмасова четка или неабразивна гъба. Също така е добре да излеете бял оцет в тенджерата преди да изчеткате и да ври 15 минути (след като заври, охладете продукта за няколко минути, за да не се изгорите). Някои естествени почистващи препарати на основата на глина също работят добре в тази ситуация.

Редовна грижа за съдовете с керамично покритие се състои в редовно почистване с хартия, напоена с растително масло за овлажняване на повърхността. Миенето на такива съдове в съдомиялната машина е възможно, но не се препоръчва. След всяка употреба проверявайте тигана си – повърхността му трябва да е гладка и лъскава и по нея да няма упорити остатъци от храна.

Съдове с тефлоново покритие

 Смажете покритието с малко количество растително масло и разтрийте с хартиена кърпа. Това ще удължи живота на продукта. Това лечение трябва да се извършва три до четири пъти годишно. Не прегрявайте тигана (нито празен, нито пълен). Винаги използвайте само дървени или силиконови шпатули. Не използвайте остри или метални предмети с този съд за готвене. Ако остатъците от храна залепнат, оставете тигана да се накисне в гореща вода, след което почистете както обикновено.

Съвременните незалепващи не могат да се третират като старите железни тигани. Нуждаят се от миене като всеки друг тиган. Ако поддържате тиган с незалепващо покритие чист, той ще издържи по-дълго и незалепващият слой ще продължи да работи, което не може да се случи, ако на повърхността има карбонизирана мазнина.

Свързани статии

Счетоводна кантора избери | accountplusminus.com

Счетоводна кантора с опит

Posted by - 17.02.2024 0
В съвременната бизнес среда правилното управление на финансите и счетоводството е от съществено значение за успеха на всяко предприятие. Изборът…

GROHE: Луксозни кухни и бани за 2024 г

Posted by - 03.05.2024 0
Водещият производител на смесители и санитарна арматура GROHE представя ексклузивен поглед към тенденциите, които ще доминират в дизайна на луксозните…

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *