Аладжа манастир Варна | https://varnaonline.eu/

Аладжа манастир – Варна

114 0

Аладжа манастир е най-известният скален манастир по българското Черноморие

Аладжа манастир – Една от най-известните и мистериозни забележителности край Варна и Златни пясъци, България

Аладжа манастир Варна

Аладжа манастир е едно от многобройните монашески жилища, функционирали през 13-14 век. Намира се в близост до град Варна и близките летни курорти Златни пясъци, Св. Константин и Елена и Кранево. Аладжа манастир принадлежи към голямата група естествени пещери, образували се в меките варовикови седименти върху почвата на някогашното Сарматско море, покривало територията на Югоизточна Европа преди около 12 милиона години. Първоначалното християнско име на манастира не е известно. Името „Аладжа” е от персийско-турски произход и означава „пъстър”.

Аладжа манастир туризъм

Историята на Аладжа манастир

В историческата литература е установено, че нейният произход е свързан с възникването и разпространението на християнството – известно е, че пещерата е основен символ в най-големите мистерии на християните – Рождението и Възкресението на Христос. Това обяснява наличието на пещерни жилища в дейността на отшелниците и раннохристиянските монашески общности от 4-6 век, а скалните манастири през Средновековието са само последователи на тази древна традиция.

Можете да чуете, че скалният манастир край Варна е бил част от огромен комплекс от 500 манастира в североизточна България. Това е свързано с разпространението на исихазма – през 13-14 век във Византия и България.

Аладжа манастир Варна туризъм

Парк Аладжа манастир

Скален манастир

Аладжа манастир е един от малкото скални манастири в България, където ясно се различават най-важните помещения – манастирския храм, параклиса, църквата за заупокойна молитва, криптата, кухнята, трапезарията, монашеските килии и икономически области. Те са разположени на две нива сред високите близо 40 м варовикови скали.

В западната част на първо ниво, до посетителската стълба, се намира манастирската църква. В средата на източната стена се вижда малък олтар. Подобно на други православни църкви през Средновековието, тя е украсена със стенописи, но лесният достъп до нея логично определя бъдещето й. Запазени са фрагменти, но трудно се разпознават по стените.

Аладжа манастир екскурзия

В средната част на източната стена (в олтара) е разположена фигурата на Богородица. На пода на църквата има каменна стълба, която през тесен коридор води до останалите помещения на първото ниво. В края на стълбището започва друг коридор, където са запазени шест монашески килии. Те бяха отделени един от друг и от коридора с дървени стени. В стените ще видите малки ниши, където монасите са държали икони.

Варна туризъм Аладжа манастир Варна

Накрая се влиза в широко помещение с неправилна форма. В северозападната му стена е издълбана малка полукръгла ниша. Малките отвори в центъра на тавана показват, че тук също е използвана дървена преграда, разделяща пространството на две части. В западната част (с нишата) е била кухнята, а в източната – трапезарията. В него се съдържа известна символика, която се дължи на „Тайната вечеря“. Източно от трапезарията по къса рампа се достига до малко помещение, чиято основна част липсва. Полукръглата лицева страна на източната стена, както и ориентацията изток-запад свидетелстват, че това е малка църква.

Аладжа манастир красива България

Второто ниво на скалния манастир представлява само по-голяма ниша, където е параклисът. Това е единственото запазено тухлено помещение в манастира. На около 800 метра северозападно от манастира, скрити сред гъсти шубраци, има група пещери, която е разположена на три нива. Наричат ги „катакомбите“.
“Легендите на Аладжа манастир”

манастири Варна

Аладжа манастир Варна

Сред красива гориста местност, на 14 км от Варна, манастирът разказва своите забравени истории. Миналото и странните факти от историята на Аладжа манастир ще откриете в уникалния аудиовизуален спектакъл „Легенди за Аладжа манастир”, в памет на Карел и Херменгилд Шкорпил, основоположниците на българската археология.

Историята започва така: „Златното” Черноморие на България… приветливото море и топлото, галещо слънце… А само няколко километра по-нататък трескавата игра на вълните се заменя с тишината на един приказен, загадъчен свят… пътеката изчезва в гъстата гора и внезапно пред удивения пътешественик се появяват високи скали, осеяни с изненадваща каменна мрежа. Зад него като тъмните сенки на миналото са руините на древния Аладжа манастир!“

Аладжа манастир | varnaonline.eu

Легендата гласи, че рано сутринта, когато всичко е още потънало в бяла мъгла, между руините се появява мистериозен монах. Местните го наричаха Рим Папа. Всяка пролет той излиза от дълбините на скалата и разказва тайните на това свято място…

Свързани статии

Играчки за деца Simba toys | varnaonline.eu

На плаж с вашето бебе

Posted by - 14.11.2023 0
Коигато наближават летните отпуски много и семейства с малки деца се питат дали е безопасно за малкото човече на плажа.…

На гости на Благоевград

Posted by - 17.06.2023 0
Да посетим Благоевград: Извор на красота и култура Благоевград, градът с дълбоки исторически корени и богато културно наследство, предлага невероятни…

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *