Побити камъни природна забележителност | varnaonline.eu

Побидите камъни: Един невероятен феномен

87 0

В околностите на град Белослав, Варненска област, се намират уникални скални образувания, известни като Побити камъни. Те представляват варовикови колони, които са се образували преди около 50 милиона години. Колоните са с различна височина, от 5 до 7 метра, и дебелина, от 0,3 до 3 метра. Те са разположени на площ от около 7 квадратни километра и са разделени на 18 големи и малки групи.

Побидите камъни са една от най-популярните туристически забележителности в България. Те са включени в списъка на защитените територии на страната и са обявени за природна забележителност през 1937 г.

Побити камъни природна красота | varnaonline.eu

Как се образуват Побитите камъни?

Съществуват няколко теории за това как са се образували Побитите камъни. Най-разпространената е теорията, че те са се образували в резултат на призматичното изветряне на варовиковите пластове. При призматичното изветряне, водата и други фактори причиняват разлагането на скалите на фини плочи, които са подредени в паралелни редове.

Друга теория е, че Побитите камъни са се образували в резултат на действието на ледени кристали. През нощта, когато температурите падат, върху повърхността на пясъка се образуват ледени кристали. Тези кристали могат да осигурят достатъчно сцепление, за да накарат камъните да се движат.

Загадката на Побитите камъни

Въпреки че учените имат няколко теории за това как са се образували Побитите камъни, все още не е напълно изяснено как се случва това. Загадката на Побитите камъни е една от най-големите загадки на българската природа.

Побидите камъни като туристическа дестинация

Побидите камъни са популярна туристическа дестинация. До тях се стига по асфалтов път, който се отклонява от главния път Варна – София, между селата Слънчево и Страшимирово.

В близост до Побитите камъни има няколко туристически обекта, сред които са:

  • Екопътека „Побити камъни“ – екопътека с дължина около 2 километра, която минава през местността и предлага прекрасни гледки към Побитите камъни.
  • Музей „Побити камъни“ – музей, в който са изложени експонати, свързани с Побитите камъни.
  • Ресторант „Побити камъни“ – ресторант, който предлага традиционна българска кухня.

Заключение

Побидите камъни са един от най-красивите и завладяващи природни феномени в България. Те са чудесна възможност за еднодневна екскурзия из природата.

Свързани статии

Варна 24 май празник - varnaonline.eu

24 май във Варна

Posted by - 29.06.2023 0
24 май, денят на славянската писменост и българската просвета и култура, е любим ден на много варналии, тъй като в…

Нощна Варна от дрон

Posted by - 11.08.2023 0
Варна – Морската столица на България, най-големият град в Северна България и на българското Черноморие, както и трети по големина…
Счетоводна кантора избери | accountplusminus.com

Счетоводна кантора с опит

Posted by - 17.02.2024 0
В съвременната бизнес среда правилното управление на финансите и счетоводството е от съществено значение за успеха на всяко предприятие. Изборът…

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *