Никола Илчев: Къде е България сред Балканските страни по отношение на електронната търговия и защо Balkan eCommerce Summit 2024 е ключово събитие за региона

41 0

България, на фона на своите съседи от Източна Европа и Балканите, заема много добра позиция. Продължаваме да наблюдаваме растеж в онлайн продажбите, увеличение на общия брой търговци и значително подобрение на средата. Точно това е и причината Balkan eCommerce Summit 2024 да се провежда в България на 04-ти и 05-ти април в Арена София.

През последните години Никола Илчев се утвърди като една от най-значимите фигури в България и на Балканите в областта на електронната търговия и онлайн магазините с международен обхват. Като основател на eCommerce Academy, Илчев е водещ в усилията за обединяване на индустрията за електронна търговия, като предлага ценни ресурси чрез мултимедийно съдържание и конференции. Той е изтъкнат лектор, признат на международни конференции по електронна търговия и организира някои от най-забележителните събития за електронна търговия в България, включително широко разпознатия вече Balkan eCommerce Summit. (https://balkanecommerce.com/).

Никола има богат опит в изграждането на общности, а неговият последен проект цели да обедини балканските страни в сферата на електронната търговия, да подобри трансграничните бизнес отношения в региона и да осигури по-лесна комуникация.

През 2023 година той успя да посети 7 балкански страни и да участва в

the World eCommerce Forum held in Istanbul, Turkey,

InnFest 2023 held in Tirana, Albania,

eCommerce Talks and GPeC Summit 2023 held in Bucharest, Romania,

CRO Commerce 2023, held in Zagreb, Croatia,

eCommerce Day held in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina,

Redefining e-Commerce: A(I) New Era, Skopje, North Macedonia and

eCommerce & Digital Marketing Expo 2023,Thessaloniki, Greece.

Основната обединяваща тема беше трансграничната електронна търговия, онлайн магазините и пазарите, както и възможностите за нови партньорства по страни в сферата на електронната търговия.

На база опита, срещите и участията му, както и безброй разговори с партньори от всички Балкански страни, задаваме няколко въпроса на г-н Илчев, за да разберем къде е България на картата на електронната търговия в региона.

Какъв съвет давате по време на събитията, в които участвате? Имате ли готови стъпки за по-лесен пробив на чуждестранни пазари, особено на Балканските? За какво трябва да внимават компаниите?

Личният съвет, който винаги давам на компаниите, започващи операции на нов пазар, е да проверят всичко предварително и да организират процесите си внимателно. Целта е те да са сигурни, че всичко е добре уредено, всяка детайл е предвиден предварително, и че няма да се налага да правят трудни стъпки на място, което в нов, непознат пазар може да се окаже предизвикателство. За да помогнем на всички балкански търговци, гледащи към съседен пазар, разработихме специален контролен списък за трансгранична търговия, който позволява на търговците да проверят 50 фактора в своя бизнес, преди да предприемат важната стъпка.

Безплатно и веднага може да бъде свален тук: https://forms.gle/vGMMAjebzmV4izEJA

Как се позиционира България сред Балканските и страните от Източна и Централна Европа в сферата на електронната търговия?

България, на фона на своите съседи от Източна Европа и Балканите, заема много добра позиция. Продължаваме да наблюдаваме растеж в онлайн продажбите, увеличение на общия брой търговци и значително подобрение на средата. Очевидно е, че България става интересна дестинация за много западни магазини и такива от Централна Европа, тъй като присъствието им е изключително силно през последните 2 години. В края на 2023 година, според данни от нашите партньори, поръчките, направени от българи в чуждестранни сайтове, достигнаха сериозни обеми.

Каква е основната цел на организираното от вас събитие – Balkan eCommerce Summit 2024? На кого може да бъде полезно и как? Само за онлайн търговци ли е предназначено?

Balkan eCommerce Summit 2024 не е нашето първо международно събитие. Всички предходни са имали за цел да съберат на едно място, в България, експерти от различни държави и доставчици на услуги за електронна търговия, за да помогнат на местни търговци да започнат бизнес на нови пазари. Тази година си поставяме малко по-голяма цел – да съберем търговци и доставчици на различни услуги от 15+ държави и чрез качествено съдържание и огромна networking зона, с над 150+ изложите, да предоставим възможност на всички тях да научат за предимствата на съседните пазари и намерят най-лесния и достъпен начин да започнат търговия там. По тази причина в събитието участват водещи платформи за магазин, маркетплейси, куриерски компании, платежни институции и много други.

Би ли дал 3 ключови причини, поради които гости от съседните държави да пътуват до София специално за Balkan Ecommerce Summit?


Всеки път когато ми задават този въпрос отговарям така:

Качествено съдържание, поднесено от международни експерти;
Огромни networking възможности с бизнес представители от над 15 държави, над 2000 гости. Проучване на нови и различни доставчици на услуги в експо зона с над 150 изложители.

Balkan eCommerce Summit 2024 е вдъхновяващ форум, който ще се проведе в продължение на два дни на 4-ти и 5-ти април 2024 г. в Арена София, България. Никола Илчев, организаторът на събитието и една от най-влиятелните фигури в електронната търговия на Балканите, обещава впечатляващо събитие, което ще предложи нови перспективи за сектора на електронната търговия в Балканския регион.

Повече за събитието можете да видите тук: https://balkanecommerce.com/

Свързани статии

Евтин сайт Варна

Posted by - 29.11.2022 0
Ако сте фирма, която има нужда от нов сайт, то тогава сте на правилното място! Продиктувани от следната статия отправяме…

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *