24 май Варна Велика България | varnaonline.eu

Варна грейна в трибагреник! Най-мащабното шествие в България за 24 май разтърси града

92 0

24 май, денят на славянската писменост и българската просвета и култура, е любим ден на много варналии. Има традиция за всички образователни институции (детски градини, начални училища, гимназии и университети), да участват в парад на градския площад.

Балони над Варна за 24 май | varnaonline.eu

В празничното шествие се включиха 121 блока, сформирани от 63 училища и центрове за подкрепа, 51 детски градини, пет университета, както и представители на културните институции.

Традиционно празникът започна с тържествено издигане на националния флаг под звуците на химна и камбанен звън. След това на площад „Кирил и Методий“ се развихри фолклорна композиция с участието на над 700 деца и младежи от училища, читалища, университети и фолклорни ансамбли.

Ставрофорен иконом отец Дончо Александров благослови вярата в народа, образованието, науката и културата, пожелавайки думите ни да бъдат красиви и вдъхновяващи не само на празник, но и в ежедневието.

24 май ден на Българската писменост

Шествието премина под звуците на химна „Върви, народе възродени“, като традиционно първи сред училищата бяха учениците и учителите от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Варна: 24 май, ден, в който се прекланяме пред величието на българската азбука и култура.

Свързани статии

Красотите на Варна от Дрон | varnaonline.eu

Ремонт на покриви – Варна

Posted by - 06.03.2024 0
Покривът – една от най-важните части на всяко жилище Покривите играят жизненоважна роля за защитата на домовете ни от елементите.…

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *